Assos'ta Felsefe'nin ilk buluşması 8-11 Eylül 2000'de gerçekleşti. Bu tarihi günlerde, Aristoteles ve Kleantes'den sonra, yani iki bin yılı aşkın bir aradan sonra, Assos'ta ilk defa felsefe yapıldı. Böylece ilk adım atıldı.

Tartışmalar ve diyaloglar Türkçeydi. Katılımcıların büyük çoğunluğu ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi'nden hocalar ve öğrencilerdi. Ayrıca felsefeyle çok içli dışlı olmamakla birlikte felsefeye merak duyan katılımcılar da vardı.

8 Eylül Cuma günü Ege Denizi'nin mavi sularına bakan Athena Tapınağı harabelerinde buluştuk. Şarap, köy peyniri, Assos zeytinleri ve güneşin batışı..Belki de Aristoteles'in ruhu...

9 Eylül Cumartesi günü, "Old Bridge House"da, ilk konumuzla ilgili tartışma ve diyaloglara geçtik: Felsefe ile yaşamı birbirine bağlayan nedir? Bu soru ister istemez yaşam ve felsefe kavramlarının tanımlanmasını gerektirdi, felsefenin ve yaşamın çeşitli tanımları, anlamları ortaya atıldı ve ele alındı. Sonunda, felsefede her zaman olduğu gibi, yaşamla felsefe arasındaki bağın ne olduğu konusunda bir anlaşma sağlanamadı, ancak herkes böyle bir bağın bulunduğu konusunda aynı görüşü paylaştı.

10 Eylül Pazar günkü konumuz yine bir soru halinde şuydu: Epistemoloji bilginin temellerini ortaya koymak veya temellendirmek, gerekçelendirmek zorunda mı? Bilginin olanaksızlığını savunmak da varken, bilginin olanaklı olduğunu göstermekle neden uğraşalım? Kuşkucu ve öznelci bakış açısına sahip olanlarımız için bu soruların yanıtları, soruların sorulmasını gerektirmeyecek kadar açık ve malum olabilir. Ancak başkaları için durum böyle değildi. Şunu bir kere daha görmek ilginç oldu ki, felsefeciler arasındaki anlaşmazlık, felsefeyi sevenler için hiçbir zaman sıkıcı değildir.

top

Assos'ta Felsefe'nin 2001 yılındaki ilk buluşması 30 Temmuz-5 Ağustos tarihinde gerçekleşecek.

30 TEMMUZ PAZARTESİ:
Athena Tapınağı'nda buluşma:
Mavi deniz, şarap, köy peyniri, güneşin batışı.
31 TEMMUZ SALI:
Aristoteles Assos'ta:
Aristoteles'in felsefesinde bilginin temelleri nedir?
1 AĞUSTOS ÇARŞAMBA:
Felsefe metinleri üzerine tartışmalar:
1)Sekstus Empirikus. "Pironizmin Ana Hatları" 1. Kitap, 1-29. Bölümler, 2. Kitap, 1-9. Bölümler.
2)Friedrich Nietzsche. "Ahlak Ötesi Anlamda Doğruluk ve Yalanlar Üzerine" ***
2 AĞUSTOS PERŞEMBE:
Yaşam ve felsefe:
Eğer varsa, yaşam/ölüm ile felsefe arasındaki bağ nedir?
3 AĞUSTOS CUMA:
Truva harabelerini ve Bozcaada'yı ziyaret.
4 AĞUSTOS CUMARTESİ:
Bozcaada'dan Assos'a dönüş.
5 AĞUSTOS PAZAR:
Veda

***Bu tartışmaya katılmak isteyenlerin söz konusu metinleri Assos'a varmadan önce okumaları önerilir. (Metinlerin Türkçe çevirisi bulunmamaktadır. Ancak İngilizce çevirileri ODTÜ, Boğaziçi ve Yeditepe üniversitelerinin kütüphanelerinde vardır. İngilizce çeviriler Assos'ta Felsefe'den de sağlanabilir).

30 Temmuz-5 Ağustos programındaki tartışma ve diyaloglar, yabancı katılımcıların da bulunması nedeniyle İngilizce olacaktır. (Doğal olarak, program dışı anlarda herkes istediği dilde iletişim kurabilir).

top

Assos'ta Felsefe'nin tartışmaları ve diyalogları gayri resmi bir atmosferde gerçekleşmektedir. Önceden belirlenmiş konuşmacılar ve dinleyiciler yoktur, sadece katılımcılar vardır. Daha doğrusu bir konuşmacı-tartışmacı ikileminden uzak durulmaktadır. Amaç herkesin katılımıdır. İster öğrenci, ister hoca, ister ikisinin de dışında katılımcılar olsun, herkes konuşma, düşüncelerini aktarma ve geliştirme şansına sahiptir. Tabii amacımızın sadece konuşmak veya "vaaz vermek" değil, tartışmak, diyalog, karşılıklı etkileşim ve düşünce alışverişi olduğunu unutmamak koşuluyla.

Tartışmalar ve diyaloglar çevreyle uyum içinde doğal mekanlarda, doğal bir üslupla gerçekleşmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, kürsüden konuşmak veya bildiri okumak isteyenler Assos'ta aradıklarını bulamayacaklardır. Ancak kendilerini yazılı olarak daha iyi ifade ettiğini düşünenler, konularla ilgili düşüncelerini yazılı hale getirip katılımcılara dağıtabilir.

Tartışmalar ve diyaloglar en fazla 60 kişilik gruplar halinde gerçekleşmektedir. Bunun amacı, kişi başına düşen konuşma süresini azami düzeye çekmektir. Tartışmalar ve diyaloglar bir "moderatör/provokatör" tarafından yönetilecek ve yönlendirilecektir. (Gerektiğinde "moderatör", gerektiğinde "provokatör"!). Ses ve anlam kaosunu önlemek açısından, bu kişi söz hakkı vermeden söze girmemek çok önemlidir.

Doğallığı ve spontaniteyi korumak amacıyla simultane veya normal herhangi bir çeviri yoktur. Yabancı katılımlı tartışma ve diyalogların dili İngilizce, diğerleriyse Türkçe'dir.

top

Katılım ücreti yoktur. Ancak katılımcılar masraflarının tamamından kendileri sorumludur. (Felsefesever otel ve pansiyon sahiplerinin sayısıyla bağlantılı olarak çok sınırlı sayıda ücretsiz oda olabilir. Ayrıca kendi çadırınızı getirdiğiniz sürece, sınırlı sayıda ücretsiz kamping olanağı da bulunabilir). Assos'taki bazı otel, pansiyon ve restoranlar, Assos'ta Felsefe katılımcılarına %25-50 arasında değişebilen indirimler uygulamaktadır. (Assos'ta Felsefe, istendiği takdirde, ücretsiz rezervasyon hizmeti verebilir). Ödemeler katılımcılar ile otel, pansiyon, restoranlar v.s. arasındaki bir konudur. Assos'ta Felsefe bu konuda aracılık yapmaz, sorumluluk kabul etmez.

Assos'taki oda fiyatları (indirimsiz haliyle) yaklaşık 15 milyon TL ile 100 milyon TL arasında değişiklik göstermektedir.

top

Assos Çanakkale ili, Ayvacık ilçesine bağlıdır. (Balıkesir'e bağlı Ayvalık ilçesiyle karıştırılmamalıdır). İstanbul'dan karayoluyla yaklaşık 6 saat, İzmir'den yaklaşık 4 saat uzaklıktadır. Çanakkale üzerinden giden İstanbul-İzmir, İzmir-İstanbul otobüslerinin hepsi Ayvacık'ta durmaktadırlar. Ankara'dan gelenler Çanakkale otobüsüne binip, Çanakkale'den Ayvacık'a bir başka otobüsle geçebilirler. Çanakkale-Ayvacık karayoluyla yaklaşık 45 dakika, Ayvacık-Assos ise 30 dakikadır. Ayvacık-Assos arasında düzenli minibüs seferleri ve taksi bulunmaktadır. (Ankara'dan gelenler Balıkesir'e kadar trenle ulaşıp, buradan karayoluyla Ayvacık'a da geçebilirler). Assos'ta Felsefe Assos'a herhangi bir ulaşım organizasyonu düzenlememektedir.

top

Organizasyonla ilgili olası sorunları önlemek için bir başvuru ve kayıt süreci gerekmektedir. Katılmak isteyen herkes önceden başvurmalı, internet üzerinden ilişikteki formu eksiksiz doldurmalı, ayrıca başvurduğunu aristotle@philosophyinassos.org adresine bir e-posta mesajı atarak teyid etmelidir. Başvurunuzu aldıktan sonra katılımcı olarak kayıt olduğunuza dair bir teyid yanıtını e-posta adresinize göndereceğiz. Katılımcı sayımız sınırlı olacağından, ne kadar erken başvurursanız, başvurunuzun kabul edilme olasılığı o kadar artar.

30 Temmuz-5 Ağustos programı için son başvuru tarihi 1 Temmuz 2001'dir.

Assos'ta Felsefe Başvuru Formu

Lütfen bu formu eksiksiz doldurun. Başvuru için son tarih 1 Temmuz 2001'dir.

Adı:
Soyadı:
E-posta:
Adres:
Telefon:
Şehir, İl
Ülke:
Posta Kodu:
Cinsiyet: ErkekKadın
Birini işaretleyin: Felsefe HocasıFelsefe ÖğrencisiFelsefe MezunuDiğer
Üniversite:


Varış Tarihi:
, 2001

Ayrılış Tarihi:
, 2001
Varış Yeri:
İstanbul
İzmir
Assos
Günlük Oda Bütçesi (TL): TL/day

Yorumlar, Özel İhtiyaçlar:



 

top

Assos'ta Felsefe'nin kurucusu ve sözcüsü Örsan K. Öymen 1965'de Berlin'de doğdu. Temel eğitimini TED Ankara Koleji ve Bonn Amerikan Lisesi'nde aldı. 1987'de ODTÜ Felsefe Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl yüksek lisans öğrenimi için ABD'ye gitti. 1990'da New York Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mastır derecesini aldı. Mastır tezini "David Hume'un Tümevarım Sorunu" üzerine yazdı. Türkiye'ye döndükten sonra ODTÜ'de doktora öğrenimine başladı. 1999'da ODTÜ Felsefe Bölümü'nden doktora derecesini aldı. Doktora tezini "Sekstus Empirikus'un Ölçüt Sorunu" üzerine yazdı. Halen Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü ve İTÜ İnsan-Toplum Bilimleri Bölümü'nde felsefe hocalığı yapmaktadır. ODTÜ'deki öğrencilik yıllarında hayalini kurduğu Assos'ta Felsefe'nin ilk buluşmasını Eylül 2000'de gerçekleştirdi.

top

Buluşmalar: Assos'ta Felsefe'nin buluşmaları bir gönüllüler ekibi tarafından organize edilmektedir. Örsan K. Öymen'in yönetimindeki ekibin çekirdeği Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencileri Burak Kesgin, Doğan Yaşat ve Onur Kocaoğlu'ndan oluşmaktadır. Alpaslan Esmer Ankara'daki, Cem Avcı İzmir'deki temas kişimizdir.

Dergi: Assos'ta Felsefe'nin projelerinden bir tanesi üç ayda bir yayınlanacak bir Türkçe felsefe dergisi çıkartmaktır. Halen yayınlanabilmesi için üzerinde çalışılan ve platformumuzun yazılı uzantısı niteliği taşıyan derginin adı "Assos'ta Felsefe"dir. Dergide felsefenin çeşitli konuları üzerine yazıların yanısıra, Assos'taki buluşmalarımızla, tartışma ve diyaloglarımızın içeriğiyle ilgili yazılar da yayınlanacaktır. Ayrıca felsefe tarihinde önemli yer tutan filozofların eserlerinden çeviriler ve alıntılar, bunun yanısıra felsefi boyutu olan edebiyat, sanat eserlerinden alıntılar da derginin önemli bir parçasını oluşturacak.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Örsan K. Öymen'dir. Yayın Kurulu Ahmet İnam, David Grünberg, Örsan K. Öymen ve Türker Armaner'den oluşmaktadır.

ODTÜ'de mühendislik okuduktan sonra seçimini felsefeden yana kullanan Ahmet İnam, mastır ve doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden aldı. ODTÜ Felsefe Bölümü'nde Öğretim Üyesi olan Ahmet İnam, felsefeyle ilgili birçok kitabın yazarıdır. Mastır ve doktora derecesini ODTÜ Felsefe Bölümü'nden alan David Grünberg halen ODTÜ'de Öğretim Üyesi'dir. Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mezun olan Türker Armaner, mastır derecesini Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden aldı. Halen Paris Saint-Dennis VIII Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde doktora öğrenimini sürdürmektedir, Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Görevlisi'dir.

top

Assos'ta Felsefe'nin geleceğe yönelik en önemli projelerinden birisi de "Assos Felsefe Akademisi"ni kurmaktır. "Akademi" kavramını kendisine yakışan biçimde yansıtmayı hedefleyen okul Assos'ta Felsefe'nin temel ilkelerine bağlı olacaktır. Akademinin iki amacı vardır: 1) Felsefeyle çok aşina olmayıp felsefeyi merak edenlere, öğrenmek isteyenlere temel ve gelişmiş felsefe eğitimi vermek. 2)Bugünkü biçimiyle tartışma ve diyaloglarımızı sürdürmek. (Not, diploma değil, karşılıklı etkileşimli öğrenmek, aklın ve ruhun gelişimi!)

Herkese açık olan akademide, eğitim Türk ve yabancı hocalar tarafından verilecek, eğitim dili İngilizce ve Türkçe olacaktır.

Akademinin Assos'un geleneksel mimarisiyle uyumlu kendi binası, bu binada kendi kütüphanesi, odaları, sınıfları, mekanları v.s. olacak.

"Assos Felsefe Akademisi" ancak bir sponsor bulunursa gerçekleşecek!

top

| ana sayfa | neden? | bilgiler | fotoğraflar|

Assos'ta Felsefe
Nuru Ziya Sokak 30/5
Galatasaray, Beyoğlu
İstanbul, Turkiye
tel: 90.212.2491339
e-mail: aristotle@philosophyinassos.org