Felsefe, uçsuz bucaksız, her şeyi sorgulayabilen, sınır tanımayan yaratıcı bir düşünce, sezgi ve duygu dünyasıdır. Ne yazık ki günümüzde felsefe, düzenin de zorlamasıyla, giderek kuru bir akademik disiplin haline dönüştü, felsefe tutkusunun yerini akademik kariyer kaygısı almaya başladı. Üniversitelerin felsefe bölümlerinde verimli ve yaratıcı olunmasının önemine inanmakla birlikte, filozofların, felsefe tutkunlarının yerini "felsefe memurlarının", yaratıcılığın yerini "uzmanların" almasından, felsefenin bir meslek gibi algılanmasından kaygı duyuyoruz. Assos'ta Felsefe'nin amacı, felsefe tutkunlarını Assos'ta buluşturmak, yapaylıktan uzak, doğal bir tartışma ve diyalog ortamı yaratmaktır.

Bu platformun buluşmalarında formal ve resmi alışkanlıklar yok. Bu nedenle "konferans", "kongre", "seminer" gibi ifadelerden kaçınıyoruz. Felsefe tartışmalarının gerçekleştiği zamanlara olsa olsa "felsefi anlar" deriz. Bildiri sunmak veya kürsüden konuşmak gibi şeylerin de bir anlam taşıdığına inanmıyoruz. İsteyen düşüncelerini yazılı hale getirip katılımcılara dağıtabilir. Ancak kürsüden konuşmak ve bildiri okumak isteyenlerin Assos'ta aradıklarını bulamayacaklarını söylemek isteriz.

Assos'ta Felsefe bir "work-shop" yani bir "iş-dükkanı", bir "atölye" de değildir. Amacımız "iş yapmak" veya kariyer hanemize bir puan eklemek değil, düşünmek, düşündürmek, felsefe yapmaktır. Bunu yaparken de, Antik Yunan'da olduğu gibi doğal bir ortamdan kopmamak, Ege'nin doğasıyla ve kültürüyle bütünleşmek, büyük kent yaşamının acımasız düzeninden uzakta olmak istiyoruz.

Midilli Adası'nın karşısında, antik Truva kentinin hemen güneyinde yer alan Assos, böyle bir ortamı oluşturmak için ideal yer. Assos gerçekten Ege Denizi kıyılarının en güzel yerlerinden birisi. Çarpık yapılaşmanın dışında kalmış, denizi maviliğini ve berraklığını korumuş, bitki örtüsü yıpranmamış Assos, aynı zamanda, gelmiş geçmiş en büyük filozoflardan birisi olan Aristoteles'in yaşadığı yerler arasındadır. Aristoteles, kitaplarının bazılarını burada yazmış, burada bir felsefe okulu kurmuş, ayrıca Assos'un hükümdarı Hermias'ın yeğeniyle evlenmiş, bu evlilikten çocukları da olmuştur. Tabii bu arada, felsefede Stoik akımın öncülerinden Kleantes'i de unutmamak gerekiyor. Assoslu olan Kleantes, Stoik okulun kurucusu olan Sitiyumlu Zenon'un ölümünden sonra okulun başına geçmiş, bu akımın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Batı Anadolu, felsefe tarihi açısından dünyanın en önemli yerlerinden birisidir. Nedense bu boyut çok fazla bilinmez ya da anımsanmaz. "Batının" ilk filozofları olarak anılan Tales, Anaksimenes, Anaksimender ve atomist felsefenin öncüsü Leusippus Miletlidir. Atinalılara felsefeyi ilk öğreten kişi olduğu söylenen Anaksagoras Klazomenailidir. Antik dönemin önemli filozoflarından Herakleitos Efeslidir. Felsefe bu topraklarda yeni bir şey değildir, ancak eskide de kalmamalıdır.

Neden olmasın?

top

| ana sayfa | neden? | bilgiler | fotoğraflar |

Assos'ta Felsefe
Nuru Ziya Sokak 30/5
Galatasaray, Beyoğlu
İstanbul, Turkiye
tel: 90.212.2491339
e-mail: aristotle@philosophyinassos.org